Dironet Диронет-за лечение и предпазване от инвазии с нематоди и цестоди на гастроинтестиналния тракт и също за предпазване от дирофилариоза,6 табл.

Dironet  Диронет-за лечение и предпазване от инвазии с нематоди и цестоди на гастроинтестиналния тракт и също за предпазване от дирофилариоза,6 табл.
Модел: 80581
Наличност: Няма наличност
15.90 лв
К-во: Добави в кошницата

За лечение и предпазване от инвазии с нематоди и цестоди на гастроинтестиналния тракт и също за предпазване от дирофилариоза

Активни субстанции в една таблетка:

Pyrantel pamoate 150 mg

Praziquantel 50 mg

Ivermectin 0.06 mg

Видове животни, за които е предназначен ВМП:

Кучета и котки.

 Терапевтични показания:

За лечение и предпазване от инвазии с нематоди и цестоди на гастроинтестиналния тракт и също за предпазване от дирофилариоза.

Дозировка и начин на приложение:

В случаи на цестодни и нематодни инфекции на гастроинтестиналния тракт Dironet tablets с лечебна и предпазна цел трябва да се прилагат индивидуално, перорално, еднократно при сутрешното хранене с неголямо количество храна или принудително, непосредствено на дъното на езика, с помощта на дозатор в доза от 1 таблетка на 10 kg телесна маса. С предпазна цел трябва да се прилага на всеки три месеца и преди всяка ваксинация. За редуциране на циркулиращите микрофиларии при животните, инвазирани с Dirofilaria immitis иDirofilaria repens, продукта се прилага еднократно, веднъж в месеца. С цел предпазване от дирофилариоза в райони с висок риск от възникване на заболяване, Dironet tablets се прилага пролетно-лятно-есенния период: веднъж преди започване на сезона на комарите (март-април), след това ежемесечно от април до октомври и за последен път един месец след края на сезона на комарите (октомври-ноември). Не се изисква специална диета и употребата на лаксативи.

Фармакологични особености:

Комбинацията от активни субстанции, включени в състава на ветеринарномедицинския продукт, осигуряват широк антихелминтен ефект на всички фази на паразитите при кучета и котки, включващи Toxocara canis,Toxocara catiToxascaris leoninaUncinaria stenocephalaAncylostoma caninum,Trichuris vulpisEchinococcus granulosusEchinococcus multilocularis,Diphyllobothrium latumDipylidium caninumMulticeps multicepsTaenia spp. и също така ларвения стадий на развитие (микрофилария) на Dirofilaria immitis иDirofilaria repens.

Механизмът на действие на пирантел памоата се състои в блокиране на нервномускулните импулси, нарушаване пропускливостта на клетъчните мембрани и потискане на холинестеразата, което води до парализа и смърт на паразитите. Максимална концентрация на пирантел памоата в кръвната плазма се установява на 2 до 4 час след прилагане на продукта. Пирантел памоата се отделя от тялото на животното с урината и фекалиите до 24 часа.

Механизмът на действие на празиквантел се състои в нарушаване транспорта на глюкоза и микротубулната функция на цестодите, инхибиране на фумарат редуктазната активност  и синтезата на АТФ, увеличаване на пермамбилитета на клетъчните мембрани и нарушаване на мускулната инервация. Празиквантелът се абсорбира бързо от гастроинтестиналния тракт, максималната му концентрация в плазмата се достига за 30 до 60 минути. Празиквантелът се екскретира основно чрез урината до 24 час.

Механизмът на действие на ивермектина се състои в ефекта му върху силата на потока на хлоридните йони през мембраните на нервните и мускулните клетки на паразитите. Прицелното място на действие са глутамат чувствителните нервни канали, както и рецепторите за гама-аминомаслена киселина. Изменението на потока на хлоридните йони нарушава предаването на нервните импулси, което води до парализа и смърт на паразитите. Максимална концентрация на ивермектин в кръвната плазма се отчита 9 часа след прилагане на продукта. Ивермектинът се екскретира от тялото чрез жлъчката, фекалиите и частично чрез урината.

Противопоказания, предупреждения и др:

Да не се използва при свръхчувствителност към активните субстанции или към някой от ексципиентите. Да не се използва при кучета и котки на възраст под 3 седмици. Да не се използва при продуктивни животни.

Неблагоприятни реакции

Не са известни.

Специални предпазни мерки при употреба:

Кучетата от породите бобтейл, коли и шелти притежават висока чувствителност към макроцикличните лактони, следователно ветеринарномедицинския продукт трябва да се използва при тези породи под прякото наблюдение на лекуващия ветеринарен лекар.

Шест таблетки в блистер,един блистер в кутия.